понедельник, 3 декабря 2018 г.

Кроки до дорослого життя "сонячних дітей" "Джерела"


Більшу частину свого часу діти із синдромом Дауна проводять у школі, і їх спілкування з педагогами сприяє виникненню власного мікросвіту зі своїми доброзичливими та неповторними відносинами. Теплі стосунки надзвичайно необхідні дітям із синдромом Дауна, бо їх емоційній сфері характерні підвищена чутливість та сприйнятливість, недарма їх називають «сонячні діти». Вони живуть активним емоційним життям, і чим доросліше стають, тим більше у них виникають потреби розширювати кордони свого побуту та робити крок у доросле життя.


    На шляху до здійснення соціальної інтеграції дітей із синдромом Дауна була запланована екскурсія до супермаркету. Її метою було опанування умінь орієнтуватися у магазині,  самостійно робити покупки, звертатися за допомогою до продавців-консультантів та ін. Опанування даними вміннями є досить складним завданням для дітей з інтелектуальними порушеннями, бо їм властиве порушення просторової орієнтації: труднощі у визначенні місця та напряму розташування предметів. Крім того, дітям важко сприймати багато сигналів з оточуючого середовища та вирішувати водночас декілька мисленнєвих завдань. З метою полегшення орієнтування у супермаркеті спочатку педагоги Джерела провели з дітьми навчальну екскурсію, детально розповідаючи про відділи магазину та як у них зорієнтуватися, як правильно обирати необхідний товар, користуватися вагами, визначати ціну товару та вміти розраховуватися за обране.
Другий етап навчання включав у себе самостійне здійснення покупок дітьми під наглядом дорослого.
Кожна пара дітей мали свій малюнковий список, який полегшував можливість не забути все заплановане та спокійно діяти за планом. 
Придбання такого досвіду - це не просто формування навичок соціальної орієнтації, а і отримання палітри цікавих відчуттів  вихованцями, які безмежно щасливі кожної миті дорослого та самостійного життя!
    








Комментариев нет:

Отправить комментарий